CUCURBITA OCH PAVLOVA

Updragsgivare: Region Västerbotten.

Plats: 2 gårdar i Nya Psykenheten vid Umeå Universitets sjukhus.

Material/Teknik: Laserskuren och lackad aluminium, samt led-ljus, växtlighet och stenläggningar.

Invigning: Augusti 2022.

Beskrivning: Cucurbita som den skulpturala gestaltningen heter,  är den första av mina två gårdsgestaltningar i denna byggnad. Skulpturerna har  hämtat sin inspiration och färgsättning från dåtidens kurbitsmåleri. Med sitt mjuka och böljande formspråk kontrasterar dom visuellt mot det i övrigt linjära och monumentala, som ofrånkomligen mestadels präglar denna sortens byggnationer.  

HOMMAGE

Updragsgivare: Länsförsäkringar

Plats: Storgatan 123, Kalmar

Material/Teknik: Smide i stål och friblåst glas i underfång och optik samt led-ljus.

Invigning: augusti 2010

Beskrivning: Gestaltning i form av en 2 meter hög flasktork i smide, bestyckad med handblåsta glasflaskor och led-ljus. Jag lät mig inspireras av den omfattande  arkeologiska utgrävningen som gjorts av denna plats, och de funna föremålen som vittnade om platsen liv och leverne. Ett kvarter som präglats av olika hantverksskrån. såsom smeder, skomakare, hovslagare mm.

CROWN JEWELS OF SMÅLAND

Updragsgivare: Statens Konstråd

Plats: Eu-rådets byggnad Justus Lipsius i Bryssel

Material/Teknik: Formblåst glas delvis guld förgyllt, led-ljus, textil. 

Invigning: December 2009

Beskrivning: 2009 blev jag tillfrågad av Statens Konstråd om att göra ett ”syskon” till min tidigare gestaltning Bling Bling. Denna glas och ljus-installation var en del av en större satsning som Sverige valde att göra i samband med vårt ordförandeskap i Eu-rådet 2009/2010. Verket hänger nu permanent i Lex-byggnaden i Bryssel.

FLORA OPUS

Updragsgivare: Vg-Regionen genom Västfastigheter

Plats: Skaraborgs sjukhus, Skövde. Nya Akut-entrén samt dagvård inom psykiatri.

Material/Teknik: Laserskuret och lackat rostfritt stål, växtlighet.

Invigning: 2022

Beskrivning: Flora Opus, är en tvådelad gestaltning som är placerad både inomhus samt på denna grönyta utomhus, i direkt anslutning till entrén. 

CRYSTAL ESCAPE

Updragsgivare: Familjebostäder

Plats: Kv Pendlaren, Älvsjö

Material/Teknik: Glaaskulor,rundstål samt led-ljus

Invigning: 2013

Beskrivning: Gestaltningen Crystal Escape, pryder de i 6 st entréer/portar i Kva Pendlaren. Konstverken är placerade i det generösa luftrummet i respektive entre´.

RAG RUG

Updragsgivare: Kalmar Kommun

Plats: Kalmar Sport/simcenter

Material/Teknik: Glasmosaik i golv.

Invigning: 2011

Beskrivning: Rag Rug, är en välkomnande trasmatta placerad i sportcentrets entré. Mattan har genom sin avvikande struktur även till uppgift att underlätta orienteringen för den med nedsatt syn. Mattans riktning leder personen mot receptionen. Önskemålet var ett konstverk som inte upptar stor fysisk plats, då entre´torget skall vara flexibelt och brukas till olika typer av event.  

PICTA HORTUM

Updragsgivare: Region Stockholm

Plats: Nya Karolinska i Solna

Material/Teknik: Picta Hortum; Formblåst glas, led-ljus, lackat stål. Växtlighet och stenläggningar.

Invigning:  2015

Beskrivning: Gestaltningen Picta Hortum, i anslutning till denna ljusgård ligger helikopterplattan, därav strikta krav på gestaltningens utförande och hållbarhet. Gestaltningen syftar till att bryta det linjära och storskaliga. Tre grupper med färgrika och stiliserade blommor bestyckade med led-ljus blev mitt bidrag till ett av Europas största och mest moderna sjukhus.

BLING BLING

Updragsgivare: Statens Konstråd

Plats: Louise De Geer Kongress och Konserthall, Norrköping.

Material/Teknik: Formblåst glas en av kuporna är dessutom försilvrad med sk fattigmanssilver, led-ljus, textil, montage i rostfritt stål.

Invigning: 2007

Beskrivning: Bling Bling, Ljuskronor i glas och led-ljus. Inspirationen till konstverket är hämtat från tiden kring förra sekelskiftet,  överdådiga och rikt utsmyckade teatersalonger/ foajeer. Samtidens offentliga byggnader, präglas  generellt av ”less is more” Min avsikt är att betraktaren ska få en emotionell tillbakablick samtidigt som verkets energisnåla och färgrika inre är en blinkning till folkparkernas kulörta och nakna glödlampor. 

Back To Top